MBH Grondwerk  / Paardentaal workshop 


Op locatie in NL of bij Jamie Verkerk Western Horses in Aalsmeer

(vanaf 2 uur of meer, minimaal 3 deelnemers) 

Theorie en praktijk (pp half uur praktijk privéles)



Om een goede band te krijgen met een ander is het belangrijk dat je elkaars taal begrijpt en geïnteresseerd bent in elkaar. Dat is bij mensen zo en ook bij paarden. 

Is bij het rijden vooral het paard wat de door ons mensen verzonnen signalen moet leren zo is bij grondwerk vooral de mens die zich moet verdiepen in de signalen die het paard afgeeft.

Als je alleen maar interactie met je paard hebt tijdens het rijden, mennen, uitmesten of snel poetsen dan heb je voornamelijk werk contact. Dan is je paard vooral je collega en niet je vriend. Beiden hoeven zich daardoor ook niet wezenlijk in elkaar te verdiepen. Wil je van je paard je vriend maken, dan is grondwerk een mooi begin van een goede wederzijdse vertrouwensband. 


De term PaardenFluisteren is helaas erg populair en doet vermoeden dat het iets magisch en esoterisch is wat maar weinig mensen kunnen. Paardenfluisteren is eigenlijk gewoon paardenluisteren. En voor veel mensen is Luisteren een nieuwe taal. Leren luisteren naar wat het paard te zeggen heeft is in plaats van alleen op uitzenden van commando's staan richting je paard, ook op ontvangen leren staan voor het gesprek wat het paard met je wil voeren. Zo ontstaat een dialoog tussen mens en paard.


Met de grondwerk / Paardentaal workshop leer je de communicatie signalen zien die het paard afgeeft en in paardentaal terug te communiceren wat jij wil. De meeste paardenliefhebbers weten de overduidelijke grote paardensignalen wel van oren in de nek tot  steigeren maar (her)ken je ook de kleinere zachte signalen waarmee je paard je iets vertelt? 

De meeste paarden voeren namelijk continue een gesprek, met ons en met hun omgeving. Niet alleen met hun oren, hoeven of tanden maar ook met lichaamsbuiging, ademhaling en lichaams(ont)spanning, stand van de nek, staart, benen, lippen, neusgaten en ga zo maar even door.


Veel mensen missen grote belangrijke aanwijzingen in het gesprek met hun paard en vinden het dan raar dat ze "niet zo'n klik voelen" of dat het paard "niet zo op mensen is" en introvert gedrag gaat vertonen.

Paardentaal leert je een dialoog te voeren voeren met je paard. En net als iedere nieuwe taal die je leert is het belangrijk om samen plezier te hebben en fouten te durven maken met elkaar,  waardoor je veel sneller leert

Daarom zijn grondwerk lessen ook altijd erg leuk en heb je vooral veel lol met je knol.