Niets van deze pagina mag overgenomen worden


7 Types Rust
<<terug naar Blogs
De 7 types Rust die zowel paard als mens nodig hebben.

Merk je aan jezelf en/of je paard dat er een gebrek aan energie is en dat dit, ondanks dat jullie genoeg nachtrust hebben of het qua trainen wat rustiger aandoen, het energie niveau niet verbetert?

Dan is hier het geheim: slaap en rust zijn niet hetzelfde, hoewel velen van ons de twee ten onrechte verwarren.
Rust is het meest onderschatte en ondergewaardeerde deel van training. Terwijl rust essentieel is om goed te kunnen functioneren. Dit geldt voor zowel mens als paard!
We gaan door het leven met de gedachte dat we uitgerust zijn als we maar  genoeg slapen - maar in werkelijkheid missen we de andere soorten rust die we zo hard nodig hebben.
Het resultaat is een cultuur van steeds meer hoog presterende, hoog productieve, chronisch vermoeide en chronisch opgebrande mensen en paarden.
We lijden aan een tekort aan rust omdat we de ware kracht van rust niet begrijpen.
Rust staat gelijk aan herstel op zeven belangrijke gebieden van het leven.

Lichamelijke Rust
De eerste soort rust die we nodig hebben is lichamelijke rust, die passief of actief kan zijn. Passieve lichamelijke rust omvat slapen en dutten, terwijl actieve lichamelijke rust herstellende activiteiten inhoudt zoals yoga, rekoefeningen en massagetherapie die de bloedsomloop en de flexibiliteit van het lichaam helpen verbeteren. Voor paarden is dat low impact bewegen zoals grazend wandelen, passieve fysio kunnen stretchen, rollen, maar ook rustgevend bodywork zoals SURE FOOT balans oefeningen en massages.

Mentale rust

De tweede vorm van rust is mentale rust. Ken je die collega die elke dag met een grote kop koffie aan het werk begint? Hij is vaak prikkelbaar en vergeetachtig, en hij kan zich moeilijk concentreren op zijn werk. Als hij 's avonds gaat liggen om te slapen, heeft hij vaak moeite om zijn hersenen uit te zetten, omdat zijn gedachten zich vullen met gesprekken van de dag. En ondanks dat hij zeven tot acht uur slaapt, wordt hij wakker met het gevoel alsof hij nooit naar bed is geweest. Hij heeft een tekort aan mentale rust.
Continue met werk (training) bezig zijn oftewel alleen bewegen/ denken als het werk of training gerelateerd is belet mens en paard ervan mentaal uit te rusten.

Sensorische rust
De derde vorm van rust die we nodig hebben is sensorische (zintuiglijke) rust. Felle lichten, computerschermen, telefoon activiteiten, achtergrondgeluiden en veelvuldige gesprekken - of dat nu op kantoor is of op stal - kunnen ervoor zorgen dat zintuigen zich overweldigd voelen.
Maar op stal kan een continue kwetterende radio, druk verkeer in de stalgangen of continue mensen aan of langs de stal zorgen voor rust en slaaptekort.
Opzettelijke momenten van sensorische rust kunnen ingebouwd worden door ervoor te zorgen dat er weinig sensorische input is op bepaalde momenten van de dag.
Helemaal geen of eentonige sensorische input is ook niet goed, het gaat om de balans en die is voor ieder paard en mens verschillend maar wel noodzakelijk.

Creatieve rust
De vierde vorm van rust is creatieve rust. Creatieve rust wekt het ontzag en de verwondering en de nieuwsgierigheid.
Herinner je je de eerste keer dat je de Grand Canyon, de oceaan of een waterval zag?
Jezelf toestaan om de schoonheid van het buitenleven in je op te nemen - zelfs al is het in een plaatselijk park of in je achtertuin - geeft je creatieve rust. Nieuwe vrije ervaringen opdoen
Maar creatieve rust gaat niet alleen over het waarderen van de natuur; het omvat ook het genieten van creatieve capaciteit: spelen.
Een saai leven zonder spel en zonder inventief te moeten zijn met je geest en lijf zorgt voor afstomping en depressie. Dit geldt voor paard en mens.
Heeft je paard wel genoeg (nieuwe) uitdaging en kan hij genoeg spelen?
Als mens zijn knutselwerk of hersen puzzels of een hobby goed voor creatieve rust.
Hersenwerk voor paarden is een fijne manier op je paard spelenderwijs uit te dagen om niet af te stompen en creatief te blijven in lichaam en geest.
Of verstop het eten eens op andere plekken waardoor je paard uit de sleur komt dat hetzelfde eten altijd opdezelfde tijd in dezelfde bak ligt.

Authentieke rust
Ieder wezen heeft emotionele rust nodig, wat betekent dat je de tijd en ruimte hebt om je gevoelens vrijelijk te beleven en te stoppen met mensen te behagen. Emotionele rust vereist de ruimte (en voor mensen vaak de moed)  om authentiek te zijn.
Als je emotionele rust nodig hebt, heb je waarschijnlijk ook een tekort aan sociale rust. Dit gebeurt wanneer we geen onderscheid maken tussen de relaties die ons doen opleven en de relaties die ons uitputten.
Een gedomesticeerd paard heeft naast fijn menselijk contact vooral contact met soortgenoten nodig waarbij hij zich prettig en authentiek voelt.
En net als bij mensen is je fijn voelen in een groep niet vanzelfsprekend.
Om meer sociale rust te ervaren, omring je jezelf met positieve en ondersteunende mensen.
Voor paarden is dat net zo: in een goede kudde is iedereen op de juiste plek waar ze zich fijn en naar hun eigen authenticiteit kunnen gedragen.

Spirituele rust

De laatste vorm van rust is spirituele rust, dat is het vermogen om je te verbinden voorbij het fysieke en mentale en een diep gevoel van erbij horen, liefde, acceptatie en doel te voelen. Paarden doen dit van nature door rust momenten in te bouwen van gewoon Zijn.
Ze zijn met elkaar op zichzelf. Er wordt niet aan elkaar gezeten en ze lijken staand te slapen maar in werkelijkheid staan ze met elkaar te zijn waarbij ademhaling, hartritme variabiliteit en lichaamshouding afgestemd wordt.
Voor mensen is het de fijne stilte die je alleen met sommige anderen kan hebben.
Een bijna meditatief Samen Zijn.
Ga maar eens bij je paard zitten en gewoon Zijn.
Niet friemelen of aaien, niet praten maar ademen, observeren zonder actie of oordeel en ervaar de rust die er is als jullie beiden niks hoeven maar gewoon zijn.

Zoals je kunt zien, kan slaap alleen ons niet herstellen tot het punt waarop we ons uitgerust voelen. Het wordt dus tijd dat we ons gaan richten op het verkrijgen van de juiste soort rust die zowel wijzelf als onze paarden nodig hebben om genoeg energie te hebben om mentaal en fysiek gezond door het leven te gaan en levensvreugde te behouden.

Let op:
Vermoeidheid kan ook in verband worden gebracht met tal van gezondheidsproblemen, dus laat jezelf of je paard altijd onderzoeken door een arts als de vermoeidheid aanhoudt.


<<terug naar Blogs


Contact

Meer weten of een afspraak maken?
+31 (0) 611017433
(i.v.m. werkzaamheden graag per WhatsApp)

Social Media