Niets van deze pagina mag overgenomen worden



Balance is not something you find, it is something you create.
Vandaag op de lesroute Voorne Putten met een aantal gevorderde ruiters gewerkt aan hun ruiter balans en hoe je, door een onafhankelijke zelfdragende en gebalanceerde zit te verkrijgen, de horizontale èn verticale balans en dus de zelfdragenheid van je paard kan corrigeren en stimuleren.

Je kan een ander pas corrigeren als je zelf correct bent.
Dat geldt met paardrijden ook.

Prachtig dat je je paard rechtgericht wil gaan trainen maar als je zelf zo scheef als een banaan op je paard zit gaat je paard geheid compenseren waardoor hij jouw scheefheid moet gaan dragen en niet meer zichzelf kan dragen.
Maar hoe creëer je nou balans in je eigen lijf te paard?
Dat doe je oa door te gronden vanuit je heupgewricht naar je hielen (dat lukt dus niet in een stoelzit) en door je posturale spiertjes hun stabiliserende werk te laten doen.

Newsflash: core stability betekent niet dat je keihard getrainde buikspieren moet hebben.
Overmatige krachttraining zorgt namelijk ervoor dat je spieren korter en stugger worden terwijl je voor core stability vooral flexibiliteit moet hebben om je posturale spieren soepel en subtiel aan te passen op de beweging van het paard.

En die aanpassing gebeurt vanuit je onderlijf en niet, zoals veel ruiters denken en dus fout doen, vanuit hun bovenlijf.
Je zitbotjes / bekken spelen een grote rol hierin oftewel: you ride the horse with your butt

Het onderlijf zet het bovenlijf goed en niet andersom.
Met je handen of armen jezelf in balans zetten of door aan te teugels te trekken werkt averechts.

De foto is collega instructeur Lyanne van Leeuwen en laat heel mooi de diverse scheefheden zien (vooral ontstaan vanuit recentelijke ribben breuk) en wat voor invloed het op het paard heeft.
Supertof Lyanne dat we dit mogen delen en dat we met je revalidatie mee mogen leren kijken hoe we zelf ook dingen kunnen veranderen in onze ruiterlijven.

In de les van vandaag heb ik Lyanne met MindBodyHorse Ruiter Bodywork eerst naast het paard leren voelen hoe ze lateraal recht kan indraaien met haar eigen lijf.
Daarna hebben we haar scheefheden (iedereen is scheef) een correctie / bewustwording gegeven dmv een balansdansje. (Links/ Rechts ruiter proprioceptie activeren) en haar op de balanskruk gezet.
Zo ontwikkelden we nieuw spiergeheugen om haar oude gewoonte te vervangen.
Daarna weer te paard en de nieuwe balans in het lichaam in het rijden gebracht.
En dan is de rechter foto het resultaat binnen 1 les!

Ik heb zo goed mogelijk proberen te laten zien op de foto’s hoe ik kijk en scheefheden en compensatie ontdek in ruiter en/of paard.
Kijken moet je leren.

Ik hoop dat jullie dit handig vinden zodat jullie ook je eigen rij foto’s kunnen beoordelen en zo ook het belang van balans gaan zien om jezelf en je paard langer gezond te houden.

<<terug naar Blogs




Contact

Meer weten of een afspraak maken?
+31 (0) 611017433
(i.v.m. werkzaamheden graag per WhatsApp)

Social Media