Niets van deze pagina mag overgenomen worden


Hakken uitdrukken?
<<terug naar Blogs

De grootste foute instructie met stip op nr 1:
Lieve mensen, er moet me even iets van het hart: iedere week heb ik wel mensen in de les die door zeer foute instructie van hun instructeur hele ongezonde nare paardrij gewoontes hebben ontwikkeld.

Deze goedwillende mensen hebben goed geld betaald en tijd en vertrouwen geïnvesteerd in een instructeur om te leren paardrijden en komen er dan vaak jaren later achter (meestal nadat ze pijn klachten hebben ontwikkeld en dan pas bij een Houding & Zit instructeur terecht komen) dat ze totaal verkeerde instructie hebben gehad!
De grootste foute instructie die helaas nog steeds gegeven wordt door instructeurs die niks van biomechanica snappen is “Druk je hakken uit/naar beneden”


Als jouw instructeur nog in de les naar je roept “druk je hakken uit of naar beneden” en denkt dat je te paard met Fred Flintstone voeten moet zitten is het tijd om je instructeur op bijscholing te sturen.

FRED FLINTSTONE ZET ZIJN VOETEN ZO NEER OM ZIJN AUTO TE LATEN REMMEN!! REMMEN!!
Hoe kan je dan van je paard verwachten dat hij gaat lopen als jij de boel remt???
Door deze zeer foute instructie gaan jij en je paard namelijk stuk en belemmer je jezelf en je paard in de beweging en de balans. Niet alleen duw je jezelf uit het zadel maar het blokkeert de broodnodige flexibele kanteling van je bekken,  blokkeert de natuurlijke vering in de heup, knie en enkel gewrichten en zorgt ervoor dat je nog meer in de zeer ongezonde stoelzit komt.
Daarnaast vernachelt het de rug en het bekken van het paard en dwing je je paard zijn rug weg te drukken waardoor hij met een holle rug je moet gaan dragen: zet zelf even een zware rugzak op je rug en ga lekker een uurtje rondlopen en rennen terwijl je je rug hol trekt…
Wat je wel in je hielen moet hebben is gronding.
En gronding is gewicht in je hielen maar niet met kracht en spanning induwen.
Gewicht is namelijk iets anders dan kracht.
Gronding is onmisbaar met paardrijden en is lastig uit te leggen in woorden en vooral iets wat je eerst moet voelen, zoals zoveel bewegingen met paardrijden.  

Een goede instructeur zal je dit moeiteloos kunnen uitleggen en kunnen laten voelen.
Ik laat ruiters eerst dmv Mindbodyhorse RuiterBodyWork voelen waar ze zelf de gronding kunnen vinden in hun lijf en daarna hoe ze deze te paard kunnen behouden.
Eenmaal te paard gebruik ik Murdoch bands om de gegronde stabiele vering in de gegronde hielen te houden.
Het gevolg is ruiters die een zelfdragende stabiele flexibele gebalanceerde houding hebben met een ontspannen volgende zit en paarden die de cadans en lichtvoetigheid terug vinden in hun tred onder de ruiter.

Én minder blessures bij ruiter en paard!
En ja, dit geldt voor ALLE disciplines in paardrijden.
Dus wil je ook minder geld uitgeven aan revalidatie trajecten, fysiotherapeuten, chiropractors, artsen voor je paard en jezelf?
Hou dan svp op met rondrijden met die Fred Flintstone voetjes en ga lessen bij een instructeur die wel weet wat hij/zij zegt en uitdraagt.
Zullen we met z’n allen de uitgedrukte hakken te paard de wereld uit helpen?
En lieve collega instructeurs die dit nog roepen omdat je niet beter weet: ik wil je met alle liefde helpen hoe je het wèl goed uitgelegd krijgt aan je lesklanten.
Mag geheel anoniem en je hoeft je niet te schamen dat het jou het waarschijnlijk ook verkeerd aangeleerd is.
Iets niet weten is niet erg, iets niet willen weten wel.
Alleen ga je sneller, samen kom je verder.
Laten we met elkaar de paardensport goed en nobel houden.


<<terug naar Blogs
Contact

Meer weten of een afspraak maken?
+31 (0) 611017433
(i.v.m. werkzaamheden graag per WhatsApp)

Social Media