Niets van deze pagina mag overgenomen worden



Onze lijven zijn fantastisch in hun aanpasbaar vermogen om ons gaande te houden.

Tijdens periodes van pijn en letsel wringt het lijf zich letterlijk in bochten om een aangepaste functionaliteit te vinden zodat we door kunnen. Lijven willen ons blijven dienen, hoe krom we ook gaan.

Deze ruiter heeft jarenlang helse schouderpijnen gehad. Hiervoor had haar brein een oplossing gevonden door dat aangedane gebied te ontzien dmv gewichtsherverdeling en de arbeidsbeperking van de betrokken spieren te overcompenseren naar de andere kant van het lijf. 🤓
Met andere woorden: het pijnlijke gebied werd door het slimme en goedbedoelende brein als “oorlogsgebied” aangemerkt waar een omtrekkende beweging om heen gemaakt moest worden om dat gebied te ontzien. 
Zo kreeg de “pijnlijke” kant rust om te herstellen en kreeg de “sterke” kant overwerk.

Deze houding werd een gewoonte en zo ontstond in het lichaam een “nieuwe” recht, met een “overwerkte” kant en een “in de ziektewet” kant, die dus eigenlijk scheef is. 
En dan kwam de mooie uitspraak van deze ruiter die weer eens aantoont dat iets weten iets totaal anders is dan iets voelen:
“Ik weet dat ik scheef zit maar ik voel het niet.”

Op de foto zit ze voor haar gevoel recht.
Zij herkent haar lijf op de foto gevoelsmatig niet.
Als je eigen lijf balans en bewegingsvrijheid compenseert moet je paard onder je dit ook doen.
En zo had deze combinatie moeite met linksom voltes en wendingen en rechtuit rijden leverde een “slag in het wiel” op.
Dus de ruiter aan de “beschermde” kant op een Franklin bal gezet om de mobiliteit en beweeglijkheidsmogelijkheden van dat, inmiddels herstelde, gebied aan het brein te “bewijzen”.
Omdat dit “oorlogsgebied” zo lang ontzien was, waren de communicatie lijnen van de hersenen naar dat gebied en terug verwaarloost.

Aansturingsignalen kwamen niet goed meer door.
Het is dus belangrijk om de proprioceptie receptoren van de huid, zenuwen en spieren en pezen weer even wakker te maken en te zeggen dat er werk aan komt zodat ze zich niet rot schrikken en in de verdedigende verkramping gaan.
Tijdens dit proces is het ook belangrijk om de reactie van de ruiter in de gaten te houden als je een ontzien gebied weer activeert. Het lijf slaat trauma (emotie) op en spiergeheugen ophalen kan meer dan een hoop losmaken, zowel fysiek als emotioneel.
Het moet dus heel rustig en in overeenkomst met de ruiter gedaan worden       
Ieder mens heeft een eigen unieke motoriek en breinfunctie.

Op de filmpjes zie je het verloop van de les:
1) voor : de scheefheid zorgt ervoor dat een rechte lijn moeilijk aan te houden is en er een afwijking naar links is.
2) met Franklinbal nieuwe beweging stimuleren in het “oorlogsgebied” en het brein laten beseffen dat oude gewoontes niet meer functioneel zijn .
Je ziet dat ze nu zelfs naar rechts afwijken in hun ontdekkingstocht op de Franklinbal.
3) na, het brein heeft de nieuw her/gevonden bewegingsmogelijkheden geaccepteerd en de oude beschermende maar inmiddels overbodige gewoontes los gelaten. Een rechte lijn kan nu aangehouden worden.
Resultaat: een vermoeide maar zeer blije ruiter “ik voel het nu ook!” die haar weg kan vinden in haar eigen lijf op de linker voltes en wendingen.
Een paard wat niet meer mee hoeft te compenseren en lekker in ontspanning zijn nek kam strekken “Dat deed hij nooit bij mij”
En samen het gebalanceerde rechte pad op

En mocht je denken dat je zelf recht zit, think again.
IEDEREEN is scheef in het lijf, ook de paarden.

Dat gebeurt namelijk als je je lijf elke dag gebruikt, dat loopt gebruiksschade op.
Het is daarom goed om jezelf regelmatig te laten checken als ruiter door een Houding & Zit Expert die aan je kan uitleggen wat je compensatie gewoontes geworden zijn en  hoe je er uit komt.
Daar blijven jijzelf en je paard langer gezond en functionerend van en we willen allemaal onze geliefde paarden zolang mogelijk bij ons hebben toch?

No-No disclaimer; mocht je nou scheef zitten en denken “o ik gooi er zelf wel even een bal onder: verkeerd gebruik kan voor je paard of jou erg pijnlijk en zelfs schadelijk zijn. De bal is niet het truukje, de bal in combinatie met kennis zorgen voor verbetering. Don’t be a No-No.


<<terug naar Blogs




Contact

Meer weten of een afspraak maken?
+31 (0) 611017433
(i.v.m. werkzaamheden graag per WhatsApp)

Social Media